25 Haziran 2010 Cuma

Aşk-ı Memnu


Bir aşkı memnu furyası gecti hayatmızdan aşagı baksan Bihter yukarısı Behlül yanda Adnan, Matmazel Nihal butun ailenin takipçisi olduk millet olarak. Peki neydi bu diziyi bu kadar populer yapan, neden bu kadar sevildi, izlendi, tutuldu. Bence millet olarak entriakalara düşkün oluşumuzdur kesinlikle, dedikoduya, ikili ilişkilere olan ilgi ve merakımız tavan yaptırdı bu diziyi. Kim, kiminle, nerde, nasıl, ne yapmış hepsini fazlasıyla işleyince bir dizi ilgi cekti dogal olarak. Dizinin konusu teması içeriği herseyi bu konuya hitap edince kacınılmaz oldu bu kadar populer olması, entrika demişken şu grafik herseyi anlatıyor sanırım;


Boyle kimin eli kimin cebinde olmayışı cezbetti herkesi. Normalde bunun benzerini duysak sagda solda bin turlu lanet okuyacak olan halkımız her hafta gecip izledi olup biteni gözünü bile kırpmadan. Kitabı yıllardır raflarda olmasına ragmen kimsenin acıp bakmadıgı, tiyoatrolarda defalarca oynamasına ragmen cogu kimsenin haberinin bile olmadıgı Halid Ziya Uşaklıgil'in bu eseri senaryolaştırılıp dizi olarak cekilince bir anda gündem oldu. Aslında burda acı bir tablo ortaya cıkıyor ki millet olarak hiç kitap okumuyoruz, tiyatronun önünden bile gecmiyoruz.
Zira yıllardan beri var olan bu eser ancak şimdi bu kadar populer olabildi. Bu da televizyonun hayatımızdaki yerinin acı bir gerceği. Yıllardır dediysem oyle üç beş yıl önce yazılmış bir eser değildir kendisi. İlk olarak 1899-1900 yıllarında Servet-i Fünûn dergisinde tefrika edilmiştir.1923 yılında yeniden kitap olarak basılmıştır. 1939 yılında Latin harfleriyle bir yeni baskısı yapılmıştır.1963 yılında İnkılap Kitabevi kitabın yeni bir baskısını hazırlamıştır. 2004 yılında Özgür Yayınları romanın yeni bir baskısını yapmıştır; bu baskıda 1939 basımı temel alınmış, Osmanlıca kelimelerin güncel Türkçe karşılıkları köşeli parantez içinde verilmiştir. Eser cumhuriyetimiz kadar eski ama yeni haberi oluyor cogu kişinin o da bir televizyon dizisi sayesinde. Ne kadar acı güler misiniz ağlar mısınız şu halimize?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumumuzun daha etkili, daha verimli olması için lutfen sonuna isim, lakap, initial, plaka vb birşeyler ekleyelim

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...