23 Şubat 2011 Çarşamba

Galatasaray'a Yeni Stad

  90lı yıllarda ortaya atılmıştı ilk kez; Galatasaray’ın yeni bir stadı olmalı diye, 1996-2000 arasındaki başarılı gecen senelerin sonunda gelen Uefa Kupası'ndan sonra sıkça dile getirilmeye başlandı. Avrupa şampiyonu olmuş bir takımın bu şâna yakışır da bir stadı olmalıydı. Planlar, taslaklar, projeler hazırlandı, o kadar cok stad maketi gorduk ki,,,Her yeni başkan adayı yeni bir maket koymasıyla klup binasının içi maketten geçilmez hal aldı. Öyle ki her gun Galatasaray'a Yeni Stad, diye haberler cıkıyordu. Şu an bile google'a Galatasaray'a yeni stad yazın Yaklaşık 3.110.000 sonuç bulundu  ifadesiye karşılaşırsınız.

  Sonra gun geldi yeni stad olmayacak, masraflı olacak su olacak bu olacak bari Ali Sami Yen'i yıkıp yerine yenisini yapalım fikri agır bastı. Bu surede de maclar Olimpiyat Stadında yapılacaktı. İşte bu Galatasaray adına verilmiş en sacma, en gereksiz ve sonucu Galatasaray'a en agır sekilde donen kotu bir karar oldu. 2003 yılında Fatih Terim yönetimindeki Galatasaray Olimpiyat stadının yolunu tutmuş ve bugune kadar gelen çöküş düneminin ilk adımları atılmış oldu. Olimpiyat stadı büyüktü, görkemliydi, muhteşemdi ama bir o kadar da boş bir staddı; sorunluydu, yagmurun camurun ruzgarın en kotu etkilerini sonuna kadar hissettirdiği bir yerdeydi. Üstüne bir de yolu yoktu, tarfik cilesi gelmesi gitmesi herseyi ayrı bir sorundu. İşte bu sacma kararın ceremesini Galatasaray o sene Avrupa'ya erken veda edip ligde de altıncı olarak cekti. Bu işlerin Olimpiyat stadıyla olmayacagının anlaşılmasıyla Ali Sami Yen Stadı'na geri dönüş yapıldı. İşin enterasan tarafı Olimpiyat Stadında gecirilne bir senede Ali Sami Yen'e tek bir kazma vurulmamasıydı. Adeta kendi haline cürümeye terkedilmişti. O zmana neden boyle bir karar alınmıştı. İşte Galatasaray'ın ne kadar profesyonelce yonetildiğinin br gostergesi daha o gunlerde belirmişti. Sonra parca parca yapaılm fikriyle eski acık diy adlandırılan tribun yıkılıp tekrar yapılarak belirli yerlerin de onarılmasıyla emektar Sami Yen 2010 yılı sonuna kadar hizmet etmeye devam etti. 
Son iki senesinde ise emektar başkanımız rahmetli Özhan Canaydın'ın muthiş cabalarıyla yeni stadın yapınıma başlandı. Evet artık maketten bir adım oteye gidilmiş yeni stadın temeline kazma atılmıştı.Yukarda görülen Seyrantepe arazisi üzerine Aslantepe adı altında yeni bir mabet yapılacaktı.13 Aralık 2007 itibariyle calışmaşara başlanmıştı, herşey rüya gibiydi. 
Öyle de oldu, ruya gibi başlangıc ruya kadar kısa sürdü ve ihaleyi alan Eren Talunun şirketi Talu inşaat ihalede belirtilen şartları yerine getiremediği için inşşat şirketin elinden alındı. Firmanın zararı milyon doları yakındı Galatasaray ise elde temel yeni ihaleyi beklemek üzere kala kalmıştı. Yeni ihale yapıldı onda da dişe dokunur bir iş yapacak talihli cıkmadı. Sonra bir daha bir daha bir daha, en sonunda iş TOKİ'ye kaldı. Burda rahmetli Özhan Canaydın'ın muthiş emeğine yine değinmekte fayda var. Tabi Başbakan Recep Tayyip Erdogan'ın istekli arzulu tutumuna da. Ama kim bilebilirdi ki gün gelecek bu durum Galatasaray adına tartışma konusu olacak başına bir dunya corap örecekti.Toki'nin inşaatı devralmasıyşa işler hızlanmış, seri bir şekilde stad yukselmeye başlamıs, planlanandan gec de olsa catısı eksik de olsa 15 Ocak 2011 tarihi itibariyle açılışı yapılmış ve şöyle bir mekan ortaya cıkmıştır.
Ve boyle gecti kayıtlara Aslantepedeki stadın öyküsü, bir stad, bin öykü... Bu bir son değil başlangıctı. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumumuzun daha etkili, daha verimli olması için lutfen sonuna isim, lakap, initial, plaka vb birşeyler ekleyelim

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...