Son donemlerin on cok konusulan en populer aleti suphesiz ki.. Peki nedir bu vuvuzela, nedir onu bu kadar konusulmasına sebep olan, nerden gelir, nerde kullanılmıştır?
Vuvuzela aynı zamanda lepatata ya da guney afrika zurnası diye adlandırılan 61 cm boyunda 100gr agırlıgında bir uflemeli calgıdır. Bizdeki zurnayı andıran vuvuzela da herhangi bir tuş ya da tonlama deliği fonksiyonu olmadıgı için, ses sadece uflleyen kişinin ritmine baglı olarak cıkar. Zaten bu kadar rahatsız edici olmasnın sebebi de hem cok gurultulu olması hem de bir melodisinin olmamasıdır yani bir nevi kuru gürültüden bahsedebiliriz vuvuzela konusunda.
Adını zulu dilindeki vuvu sözcugunden alan vuvuzelanın vuvusu turkcede de gürültü anlamına geliyor. Güney Afrikalıların anlattıklarına göre Kudu adı verilen bir antilop çeşidinden yapılmakta olup(günümüzdeki modelleri plastikten üretiliyor) yüzyıllardır Afrika kabilelerin haberleşmesinde kullanılıyordu. Günümüzde ise Vuvuzela, Güney Afrika futbol kültürünün ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir. çoğunlukla Güney Afrika'da ki futbol maçlarında çalınan bir çalgıdır. 2009 FIFA Konfederasyon Kupasında futbolcuların yüksek sesten rahatsız olması nedeniyle yasaklanmıştır. Güney Afrika'da düzenlenen 2010 FIFA Dünya Kupasında ise uzun tartışmaların neticesinde FIFA Başkanı ve Güney Afrikalı yetkililerin baskısının etkisiyle serbest bırakılmıştır. Afrikanın bu yerel calgısına izin cıkmasına sebep ise geleneksel ve yoresel olusu bakımından oranın kültürünü yansıtmasıymış. Zaten ne olsuysa bundan sonra oldu ve oynanan macların da önüne gecip vuvuzela konuslmaya baslandı. Konunun bu kadar gundem olmasının sebebi ise cıkardıgı 130 desibellik ses ve tabi bunun geçici ya da kalıcı işitme kaybına neden olması.
Normal şartlarda 85 desibelin üzerindeki sesler insan kulagına zararlı olabilecegi düşünüldügünde ya da 100 desiebllik bir sese 15 dakika maruz kalmanın kalıcı işitme kaybı için risk taşıdıgını göz onune aldıgımızda 126 desibel sese ulaşan nerdeyse 90 dakika boyunca surekli calınan vuvuzelanın yarattığı gurultu kirliliğini siz düşünün. Bşr jetin bile kalkışta 130 desibel ses cıkardıgını göz onunde bulundurursak vuvuzelanın yarattığı gurultu kirliliğinin ne denli buyuk oldugu daha net anlaşılır. Aynı zamanda hiçbir melodi ritim vs içermemesi, sadece arı vızıltısını andırması hem kulak saglıgına hem de insanın ruh saglıgına ne kadar zararlı oldugunun bir göstergesi. 2010 Güney Afrika Dunya Kupasının ilk macından beri devamlı olarak her macta duyulan bu sesten herkes şikayetci. Sahadaki futbolcu da, tribunde ülkesini destekleyen taraftar da, televizyon başında macları izleyen milyonlarca kişi de aynı konudan şikayetci hep. Coğu kişi mac izlemeyi gectik televizyonu bile acasımız gelmiyor diyerek tepkisini dile getirmektedir. Sahadaki oyuncular da birbirler,yle iletişim kuramamaktan şikayetci hep, defansın kaleciyle irtibat kuramaması basit kaleci hatalarına da zemin hazırlamış durumda.
Öyle ya da böyle Fifa bu konuya izin vermiş durumda, vuvuzelalı mac izlemeye alışmamız gerekiyor. Final macına kadar bu işkence surecek, işin bundan sonrası Televizyon üreten firmalara kalıyor, her şikayet bir fırsattır felsefesiyle Vuvuzelayı yok eden LCD diye cıkarın ürünü piyasaya peynir ekmek gibi satsın, ugrasmayın boşu bosuna yok Hd Dull Hd, Led Full Led, 3d Full 3d diye,
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorumumuzun daha etkili, daha verimli olması için lutfen sonuna isim, lakap, initial, plaka vb birşeyler ekleyelim